Obowiązkowymi potrawami na stole wigilijnym Kasi Klich są Jaś z białą kapustą oraz śledź z imbirem i orzechami. Kasia przygotowała dla Was wyjątkowe przepisy:

Jaś z białą kapustą:

SKŁADNIKI:

- ok. 5 kg białej kapusty

- 1 kg fasoli „Piękny Jaś”

- łyżka masła klarowanego (polecam masło Ghee) albo olej z pestek winogron

- cukier albo ksylitol

- majeranek

- mielony kminek

- ocet (może być winny albo zwykły spirytusowy)

- sól

PRZYGOTOWANIE: Fasolę namaczamy na około 12 godzin. Potem gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy kapustę. Do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Wrzucamy pokrojoną kapustę i solimy. Dodajemy majeranek i kminek (ilość według uznania). Całość mieszamy i dusimy. Kiedy kapusta będzie miękka (ważne, żeby jej nie rozgotować, powinna być nieco chrupiąca), dodajemy ocet i cukier albo ksylitol (ilość tak naprawdę pozostawiam Wam do wyboru – wszystko jest kwestią smaku). Do kapusty wrzucamy ugotowaną fasolę. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Śledź z imbirem i orzechami:

SKŁADNIKI:

- 4 płaty śledzi w oleju

- świeży imbir

- mała cebula

- orzechy włoskie

- kwaśne jabłko

- pumpernikiel (można zrobić samemu lub można już kupić gotowy okrągły)

- dowolna konfitura: dżem, żurawina, jarzębina itp.

- balsamico

PRZYGOTOWANIE: Śledzie odsączamy z oleju. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy garść posiekanych orzechów, posiekaną cebulę, świeży imbir utarty na tarce o najmniejszych oczkach (ok. pół łyżeczki, tak żeby dawał smaczek, ale nie zdominował całości) i mieszamy wszystko razem. Obieramy jabłko i kroimy w plastry. Usuwamy część nasienną. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy. Ze śledziem komponują się konfitury, dżemy, żurawina, jarzębina itp. Ja zmieszałam po łyżce gotowej żurawiny i jarzębiny z łyżeczką balsamico. Następnie nakładamy naszego śledzika na chleb. Na wierzch plaster upieczonego jabłka i odrobinę mieszanki owocowo-balsamicznej. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiamy kiełkami.