Zmysłowe zapachy - te nuty czujesz najdłużej
Warto je poznać, bo to one decydują o tym, czy zaprzyjaźnimy się z kompozycją…
Do tytułowych nut zapachowych należą jedne z najdroższych ingrediencji: zwierzęce piżmo i ambra – historycznie, bo dziś używa się ich syntetycznych odpowiedników, przyprawy korzenne i drzewne oraz leśne żywice. Były tak cenne, że aby je zdobyć, warto było wyruszać w wielomiesięczne niebezpieczne morskie podróże, narażać się na ataki wrogich plemion tubylczych i w bezpośrednim polowaniu na kaszalota stracić życie w topieli. Dlaczego?
Bo taka jest nasza natura, że jeśli coś nam się podoba i jest trudne do zdobycia, jest cenne. A jeśli jest cenne, to zawsze znajdą się śmiałkowie, którzy narażą życie, by zdobyć te skarby, choćby była nimi brunatna grudka żywicy mieszcząca się w dłoni. Współcześnie przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanych kompozycji nie ma już w sobie elementów filmów akcji. Przyjemność użytkowania pozostała jednak ta sama. Lubimy ciepłe, lekko omdlewające nuty. W różnych proporcjach.
KROPLE MAGII – białe piżmo
Twórcy perfum mówią o nim „płynne szczęście”. Idealnie łączy się z każdą kompozycją – orientalną, cytrusową, kwiatową. Znajdziemy je tylko w zapachach wysokiej klasy.
Hebe poleca:
NA DESER - panna cotta
Nikt nie wlewa do kompozycji prawdziwego włoskiego smakołyku. To sztuczka z laboratorium perfumeryj¬nego. Pachnie tak, że prawie... smakuje. Zmysły czasem nas zwodzą.
Hebe poleca:
Z PACZULKI WONNEJ - paczula
Najcenniejszy jest olejek pochodzący ze świeżych listków. Ma dwie nuty: ziemistą i słodko-drzewną. W kompozycjach bardziej ceniona jest ta druga.
Hebe poleca:
DRZEWO KASZMIROWE - kaszmeran
W rzeczywistości takie drzewo nie istnieje, często natomiast określa się tak nutę kaszmeranu, który jest stworzoną w laboratorium jedną z wersji syntetycznych piżm.
Hebe poleca:
Z BAŚNIOWEGO LASU - mahoń
Tradycyjnie nuta mahoniu pojawia się w klasycznych zapachach dla panów. Bywa także wykorzystywana jako kontrapunkt dla nut słodkich i kwiatowych.
Hebe poleca:
TEKST: Matylda Jawor