Witamina A – właściwości, źródła, skutki niedoboru
Witamina A ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego widzenia, utrzymania skóry w dobrej kondycji i zachowania odporności organizmu. Jakie są skutki niedoboru, a jakie nadmiaru witaminy A? Jak suplementować witaminę A, aby nie przesadzić?
Właściwości witaminy A
- Bierze udział w procesie widzenia.
- Potencjalnie zapobiega nowotworom.
- Wzmacnia układ odpornościowy – pomaga zwalczać bakterie i wirusy.
- Chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami, zapobiegając infekcjom.
- Utrzymuje ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Działa przeciwzmarszczkowo, dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków.
Niedobory witaminy A
Niski poziom witaminy A w organizmie można stwierdzić za podstawie badania krwi. Do objawów niedoboru należą:
- niedowidzenie, zwłaszcza po zmroku (tzw. kurza ślepota),
- zahamowanie wzrostu u dzieci,
- problemy ze skórą (przesuszona skóra, wysypka, trądzik), włosami (wypadanie, łamliwość), paznokciami (kruche, wolno rosnące),
- częste biegunki,
- zwiększona podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Na niedobory są narażone szczególnie kobiety w ciąży, palacze, alkoholicy, seniorzy i osoby pracujące przy komputerze.
Jak uzupełnić niedobory witaminy A
Pierwszym krokiem w uzupełnieniu niedoborów jest rozszerzenie diety o produkty bogate w witaminę A, np.: masło, mleko, tłuste ryby, wątróbka i podroby, jaja, bataty, szpinak, dynia, marchew, pomidory, czerwona papryka, wiśnie, morele, brzoskwinie. Jeśli mimo bogatej diety poziom witaminy A utrzymuje się na niskim poziomie, należy rozważyć jej suplementowanie.
Średnie zapotrzebowanie dobowe na witaminę A u mężczyzn wynosi 900 µg, u kobiet 700 µg.
Uwaga!
Suplementowanie witaminy A skonsultuj z lekarzem rodzinnym, który pomoże dobrać odpowiednią dawkę. Nadmiar witaminy A może być bardzo szkodliwy. Związek ten gromadzi się w wątrobie i w większej ilości jest toksyczny!