Składniki

Kwas mlekowy – właściwości i efekty

Hebe
Hebe
Kwas mlekowy w kosmetyce to składnik nawilżający, który ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka i jej zmiękczania.
Kwas mlekowy – właściwości i efekty

Kwas mlekowy w kosmetyce to składnik nawilżający, który ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka i jej zmiękczania. W wyższych stężeniach wykazuje działanie złuszczające. Należy do grupy kwasów AHA.

Kwas mlekowy – działanie

  • Nawilża i zapobiega nadmiernej utracie wody ze skóry..
  • Regeneruje naturalną barierę ochronną skóry, pobudzając produkcję ceramidów.
  • Złuszcza warstwę rogową naskórka, zmniejsza rozszerzone pory, oczyszcza z zaskórników.
  • Ogranicza wydzielanie sebum.
  • Rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry.
  • Wygładza drobne zmarszczki, rozstępy i blizny.
  • Pobudza produkcję kolagenu i elastyny, poprawiając jędrność skóry.

Kwas mlekowy w niewielkich stężeniach stosuje się głównie w płynach do higieny intymnej oraz balsamach do suchej skóry. Dodaje się go też do kosmetyków do pielęgnacji włosów – stymuluje ich wzrost, nadaje połysk, pomaga w walce z łupieżem. Złuszczające działanie kwasu mlekowego wykorzystuje się do produkcji peelingów i serów do skóry problematycznej: z trądzikiem, łojotokiem, zaskórnikami otwartymi i zamkniętymi, przebarwieniami, bez blasku i zdrowego kolorytu.

Przeczytaj więcej Kwasy na twarz w domu – jak je bezpiecznie stosować.