Składniki

Olej ze słodkich migdałów – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

W składach INCI kryje się pod nazwami Prunus Amygdalus Dulcis lub Sweet Almond Oil i jest pozyskiwany podczas tłoczenia na zimno z nasion owoców drzewa migdałowego. Naturalny olej migdałowy jest powszechnie stosowany w kosmetyce ze względu na bogactwo drogocennych składników: nienasyconych kwasów tłuszczowych, protein, soli mineralnych, witamin A, D, E i z grupy B. Jak działa olejek migdałowy na skórę i włosy?

 

Olejek migdałowy do ciała i twarzy – zastosowanie

Jest uważany za wyjątkowo delikatny i neutralny składnik kosmetyków, który nie powoduje alergii, dlatego wiele osób stosuje olejek migdałowy do pielęgnacji skóry niemowląt. Kiedy warto zaopatrzyć toaletkę w olejek ze słodkich migdałów?

  • Chętnie sięgają po niego przyszłe mamy – przeciwdziała rozstępom, dlatego jest częstym składnikiem balsamów i olejków dla kobiet w ciąży.
  • Znakomicie pielęgnuje skórę wrażliwą, suchą i bardzo suchą. Ponieważ łatwo wnika w skórę, nie daje efektu lepkości i ciężkości.
  • Działa przeciwzapalnie – wspomaga leczenie egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. 
  • Ma właściwości przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne, dlatego jest dodawany do kremów do cery dojrzałej – nawilża i wygładza skórę, zapobiegając zmarszczkom.
  • Olejek ze słodkich migdałów stosuje się w dwuetapowym oczyszczaniu twarzy – nie narusza warstwy hydrolipidowej skóry, a doskonale oczyszcza cerę z sebum i makijażu.
  • Sprawdza się jako olejek do masażu ciała i twarzy.

Olej ze słodkich migdałów na włosy

Dla włosów o jakiej porowatości olej z migdałów jest najlepszy? Rekomenduje się go do olejowania włosów średnioporowatych – domyka ich łuskę, wygładza i nadaje blask. Olejek migdałowy stanowi też doskonałą odżywkę do włosów suchych i zniszczonych. Sprawdza się jako serum na końcówki – zapobiega ich rozdwajaniu. Jest składnikiem szamponów, masek i odżywek o działaniu wygładzającym i naprawczym.

Zobacz kosmetyki z olejem ze słodkich migdałów, które czekają na Ciebie w Hebe!