NFO® OMEGA-3 Kids Chewable Softgels
Opakowanie na 30 dni. 120 KAPSUŁEK MIĘKKICH – masa netto 71 g.
NFO® OMEGA-3 KIDS CHEWABLE SOFTGELS - miękkie kapsułki do żucia dla dzieci o smaku tutti frutti, o wysokiej zawartości kwasów DHA i EPA, pochodzących z czystego oleju rybnego z tuńczyka oraz witaminy D3. Czyste oleje rybne mają wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, więc NFO® OMEGA-3 KIDS CHEWABLE SOFTGELS to kwasy Omega-3 w najwyższym dostępnym na rynku stężeniu.
Składniki: olej rybny (z tuńczyka), naturalny aromat tutti-frutti, tokoferole d-a, cholekalcyferol (witamina D3), sukraloza, otoczka żelatynowa, glicerol.
Wartość odżywcza (4 kapsułki - 1 dawka dzienna):
- Wartość energetyczna - 21,6 kcal
- Tłuszcze - 2400 mg
- Nasycone - 400 mg
- Trans - 0 mg
- Olej rybny - 2400 mg W tym: Łącznie kwasy Omega-3 - 800 mg, EPA (kwas eikozapentaenowy) - 384 mg, DHA (kwas dokozaheksaenowy) - 240 mg
- Witamina E (tokoferole d-a) - 2,16 mg
- Witamina D3 (cholekalcyferol) - 400 IU (200% RWS)
Dawkowanie: Dzieci w wieku 4 lat i starsze: przyjmować 4 kapsułki dziennie – zawsze po posiłku.
Przechowywać w chłodnym, suchym ciemnym miejscu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie diety i nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
O jakości produktów NFO na bazie kwasów Omega-3 decydują:
- Źródło surowca: NFO nie korzysta z zewnętrznych źródeł zaopatrzenia w surowiec, tylko z jednego, znanego i pewnego - siedziba NFO INTERNATIONAL AS znajduje się w Trondheim – centrum norweskiej akwakultury i rybołówstwa oraz eksportu łososia norweskiego. W produkcji NFO® Omega-3 wykorzystuje się tylko ryby znajdujące się na niskim poziomie łańcucha pokarmowego, o bardzo niskiej zawartości zanieczyszczeń - takich jak rtęć, dioksyny i PCB (polichlorowane bifenyle - to odporne chemicznie substancje łatwo kumulowane w organizmach żywych, np. rybach, należą do grupy substancji zakazanych w produkcji i w użyciu. Mimo to w dalszym ciągu w użytku znajdują się duże ich ilości. Szacuje się, że z ok. 1,5 miliona ton PCB wyprodukowanych na świecie aż 2/3 pozostaje w użyciu lub w środowisku).
- Czas od połowu do rozpoczęcia pozyskiwania oleju: im krótszy tym lepiej. Czemu? Im krótszy czas, tym niższy parametr TOTOX (czyli stopień utlenienia, inaczej czystość - im niższy ten parametr, tym niższy stopień utlenienia). TOTOX ryby w akwenie wynosi zero. TOTOX minimalny ryby po złowieniu : 4. TOTOX wszystkich produktów NFO najczęściej wynosi 6 / 6,5 (na podstawie danych laboratoryjnych), mimo że przepisy unijne dopuszczają maksymalną wartość na poziomie 20. Jak to możliwe? Zakłady produkcyjne NFO znajdują się w pobliżu stacji zbierania połowów. Gotowy produkt można otrzymać już w kilka godzin po złowieniu ryby.
- Technologia produkcji: NFO stosuje wieloetapowe oczyszczanie surowca, włączając w to etap destylacji molekularnej, gwarantujące najwyższy stopień oczyszczenia oleju rybiego ze szkodliwych zanieczyszczeń. Ponadto producent, NFO INTERNATIONAL AS rygorystycznie przestrzega norweskich przepisów krajowych i UE, dotyczących czystości biochemicznej. Produkcja fizycznie odbywa się w fabryce należąca do Pharmatech AS, należąca do członka rodziny, produkcja odbywa się więc pod własną kontrolą.
- Formuła kapsułki: kapsułki w żelowej otoczce – o ich jakości decyduje stopień zabezpieczenia oleju w środku przed dostępem tlenu; istotne są też parametry fizykochemiczne – zawartość wszystkich wielonasyconych kwasów tłuszczowych PUFA (m.in właśnie Omega-3) w kapsułce niskiej jakości bardzo szybko spada w czasie. W kapsułkach NFO w okresie przydatności do spożycia zawartość nie zmieni swoich właściwości. Jest to oczywiście na bieżąco monitorowane przez producenta: NFO robi badania każdej partii produkcyjnej, stosując się do rygorystycznych wymogów: suplementy NFO produkowane są w jednej z najlepszych na świecie fabryk oleju rybnego z wdrożonym systemem kontroli jakości oraz certyfikatami ISO 9001, ISO 9002, GMP i HACCP.