Magnez jest niezbędnym minerałem w diecie i drugim najczęściej występującym kationem wewnątrzkomórkowym w organizmie. Służy również jako kofaktor dla ponad 600 enzymów. Przede wszystkim magnez jest niezbędny do produkcji energii, metabolizmu węglowodanów oraz syntezy DNA i białek. Bez magnezu dużo gorzej wchłania się witamina D, której niedobory związane są zaburzeniami odporności, chorobami autoimmunologicznymi, zwiększonym ryzykiem poronień czy pogorszeniem kwestii płodności. Niewystarczające spożycie magnezu jest powszechne w krajach rozwiniętych, ponieważ diety zachodnie zwykle zawierają bardzo niską zawartość magnezu, są bogate w rafinowane ziarna i przetworzoną żywność.
Niedobór magnezu zwiększa ciśnienie krwi, zmniejsza wrażliwość na insulinę i powoduje pobudzenie nerwowe. W konsekwencji, niski poziom magnezu w surowicy wiąże się z wieloma stanami zapalnymi, w tym otyłością, cukrzycą typu 2, chorobami sercowo-naczyniowymi, zespołem metabolicznym i osteoporozą. Forma chelatu aminokwasowego magnezu (diglicynianu magnezu) powinna tonizować i zapewniać głębszą jakość snu, przez co organizm powinien lepiej funkcjonować. Produkt bez zbędnych dodatków oraz wypełniaczy.