Tran – właściwości i skutki niedoborów
Tran wzmacnia odporność organizmu i poprawia samopoczucie. Jest rybim tłuszczem – określenie „tran” powinno być zarezerwowane wyłącznie dla tranu z dorsza i ryb dorszowatych, choć potocznie nazywa się tak też olej z rekina. Jakie właściwości ma tran? Dlaczego warto go przyjmować?
Tran – właściwości
Zawiera unikalną mieszankę witamin D i A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Ma korzystny wpływ na układ krwionośny – obniża poziom „złego” cholesterolu, zapobiega zakrzepom krwi, a także zawałom serca i udarom mózgu.
- Spowalnia starzenie się komórek.
- Kwasy omega są niezwykle ważne dla dzieci – wspomagają ich funkcje poznawcze, regulują uwagę i skupienie.
- Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych i alergicznemu nieżytowi nosa.
Niedobory tranu i olejów z rekina w diecie
Nieprawidłowy poziom kwasów omega-3 i omega-6 obniża sprawność poznawczą, skupienie uwagi, a także może objawiać się niską odpornością organizmu na infekcje. Niedobory zawartej w tranie witaminy D u dzieci mogą prowadzić do krzywicy i chorób oczu.
Kto powinien przyjmować tran
Jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań, tran w kapsułkach lub płynie może przyjmować każdy, a zwłaszcza osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę A i D, czyli dzieci, młodzież i seniorzy.
Ważne!
Tran można podawać dziecku od drugiego roku życia, ale dopóki nie ukończy ono trzech lat, suplementowanie trzeba skonsultować z pediatrą.
Również osoby osłabione lub po rekonwalescencji mogą sięgać po suplementy z tranem, a także palacze i osoby, które żyją w stresie, a ich dieta jest uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe. Przyjmowanie tranu jest rekomendowane szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie.
Uwaga!
Chociaż na opakowaniach i ulotkach tranu znajduje się sposób podawania, warto wcześniej zaczerpnąć opinii lekarza, który ustali odpowiednią dawkę dla Ciebie lub dziecka.